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Question Asked       Answer 
 
For 1(d), if we are a county with    Per Rule 62-818.003(8)(b) applicants are required 
greater than 75,000 population, but    to provide a match unless all local governments 
our application is in partnership with    applying on the same application are a small local 
a city with population less than   government (less than 75,000 for counties, less 
10,000, which option do we choose?   than 10,000 for cities). This partnership application 
       described would not meet the small local government  
       criteria because the county would not qualify. Therefore, 
       you would pick one of the four criteria of 1(d) based on 
       the first match option presented.  
 
What if the site is owned by the city   It is not eligible for grant funding. 
for longer than 24 months ( i.e. a 
park, public lands, etc.)? 
 
What is the minimum number of   There is no defined minimum as the point threshold 
points an application must get to   varies each year based on the number of applications 
be considered for funding?    received and the amount of funds available to be 
       awarded. 
 
What is the maximum award amount?  The maximum award amount is $5 million. 
 
When do projects need to be implemented?  You have three years to build out the project site 
       per the project’s Management Plan and Dedication to 
       Public Use and Declaration of Restrictive Covenants 
       (DDRC). The three-year window commences on the  
       date of the final disbursement of the grant award. 
 
What is the timeframe required to complete  All improvements and development of the project site 
improvements? Land acquisition will take   must be completed within three years of the grant 
place in October and is currently unimproved. being awarded. 
 
Can a dog park with dog play area be  No, a dog park will not qualify for a grant award. 
considered a playground? 
 
Do you have to select no on both the   No. Blank spaces will be considered a “No” response. 
bold and below documentation   However, you will still need to address it in the tab as 
question of the application?    “NA” or “Not Applicable”. 
 
If my municipality has a population under  That is correct; a match is not required if a municipality 
10,000, then we do not require a match?  has a population under 10,000. 
 
Can one government entity submit more  Yes, as long as the total amount for all applications 
than one application?     is no more than $5 million. 
 
What does an “active grant agreement”  An active grant agreement signifies that the  
entail?       project has been selected for funding and the 
       applicant(s) acknowledges that. The grant 
       agreement is signed and is active while both parties 



       work through the acquisition phase. Once the  
       project is ready to be funded by FCT, the 
       applicant signs the Dedication to Public Use and  
       Declaration of Restrictive Covenants (DDRC) that 
       protects the site in perpetuity and binds the grantee 
       to commit to all improvements of the project site 
       reflected in the application. 
 
Do individual or partnership applications  No, not necessarily. It will depend upon the individual 
generally score higher?    project’s application submission.  
 
Is it a maximum of three Grant Agreements  It is a maximum of three. If there are already two 
that are open or no more than two?   open grants, then only one grant can be applied for 
       during this application cycle. 
 
If we currently have two open projects,  Yes, in regard to grant agreements, which are not 
can we submit for a third? the same as open and active projects. Having an active 

grant agreement means the project has been selected for 
funding in an application cycle, but FCT funds have not yet 

       been awarded. 
 
In a joint acquisition, are there   No, there are not different guidelines regarding revenue 
different guidelines regarding revenue?  in a joint acquisition. 
 
For match exceptions, is it 75,000 in a  Per Rule 62-818.003(8)(b), it is “and” for match exceptions. 
county and less than 10,000 in a All applicants are required to provide a match unless all 
municipality or is it 75,000 in a county  of the local governments are small governments. 
or 10,000 in a municipality? 
 
If a contiguous property has been    Yes, it will have to be part of the active project site. All 
acquired, but not previously included   of the due diligence products would be required. Make 
in the grant, can we use it for the match?  sure it is identified on the application as adjacent to the 
       project site. It cannot be used for a match after an  
       application has already been submitted. The use of the 
       property as a match will have to be reflected in the 
       application at the time of submission. 
 
Can this grant be used to apply for   Yes, property that has been pre-acquired within 24 
reimbursement of property that   months of the application deadline to submit, January 
has already been acquired?    10, 2024, is eligible. 
 
Regarding the three open applications  No. This only applies to Florida Communities Trust 
limitation – do the three applications   grants. To clarify, the limitation is in regard to open 
limit applying to any Division of State Land  grant agreements, not the number of applications. 
and Recreation Grants? For example, we  
have two FRDAP and one RTP grant open 
in different cycles or fiscal years, would that 
be considered part of the three application 
limitation? 
 
 

If you have additional questions, email them to: 
FloridaCommunitiesTrust@FloridaDEP.gov 


