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Question Asked Answer 

I might be misunderstanding the question to 
the first scenario – I would assume that I’d 
communicate to the Board for guidance 
regardless of authority in order to get me 
pointed in the right direction? 

The first point of contact for all changes to 
the Dedication to Public Use and Declaration 
of Restrictive Covenants (DDRC) and 
Management Plan (MP) will be your FCT 
Planner. Your Planner will determine 
whether the change should be referred to 
our FCT Governing Board per policy. 

Who changes the Management Plan? The management plan is created and 
maintained by the Grantee.  Generally, FCT 
recommends plans to be revised every 10 
years or when new changes or events 
necessitate a revision to the plan. 
Management plans are reviewed and 
approved by FCT staff. 

Who signs off on the Certificate of 
Completion? 

The Certificate of Completion, one of the 5-
Year required documents, is signed by an 
authority at the Grantee’s agency. Typical 
examples include Town Managers, Directors 
of Parks and Recreation departments, etc.  

If the property doesn't generate any revenue 
but access to the site is via part of a road to a 
non-FCT park that charges an entrance fee, 
would that require reporting in the annual 
Revenue Report? 

FCT recommends that whenever money 
changes hands on the project site, or money 
is given toward activities occurring at the 
project site, those activities must be reported 
in the revenue report. We would need more 
information to evaluate this specific question 
and it is recommended you consult your 
respective FCT Planner before the submission 
of next year’s report.  

If adding parcels to the property, a boundary 
modification would be needed.  Would this 
require an update to the management plan 
as well? 

Yes, all boundary modifications would 
require a revision to the Management Plan. 
Consult your FCT planner before moving 
forward with any boundary modifications. 

In an instance where a road is proposed on 
the boundary of an FCT site, would a 
boundary modification to contract the 
boundary to exclude the road infrastructure 
be required? 

Boundary modifications can only be used to 
expand the project boundary, not reduce it. 
This is per Rule 62-818.014, F.A.C. The 
scenario described may constitute a linear 
facility, however, we recommend you consult 
your FCT Planner for further direction. 



Question Asked Answer 
Under what circumstances would a boundary 
expansion be requested typically? The 
boundary expansion in and of itself wouldn't 
guarantee additional funds, correct? 

Correct, no additional funding would be 
awarded for a boundary expansion. These 
scenarios are typically requested when a 
grantee wishes to put an adjacent property 
they have in their ownership under the 
covenants and restrictions of the FCT 
program. It may be done to bring the original 
FCT project site into compliance, or to place 
further restrictions and protections onto 
adjacent lands.  

Is there a template for the MP revision 
letter?  

No, FCT does not have a standardized 
revision letter. We only require that the 
letter be submitted on official letterhead and 
signed by an appropriate authority at your 
agency. Example letters can be provided 
upon request.  

What is the timeline to apply for the 5-year 
plan? 

There is no timeline to apply for a 5-Year 
reporting cycle. Once the project site is 100% 
developed per the project’s DDRC and MP, 
the grantee becomes eligible to request a 5-
Year transition.  

What was required to move from annual to 
5-Year reporting? 

To move from annual to 5-Year reporting, the 
project site will need to be 100% developed 
per the project’s DDRC and MP as reflected in 
the most recently submitted Stewardship 
Report. A Certificate of Completion and a 
revision to the Management Plan to include 
as-built site plans and documentation would 
also be required. Finally, FCT staff would 
conduct a site visit to confirm conditions are 
satisfied followed by an official approval 
letter. 

 

If you have additional questions, email them to: 
FloridaCommunitiesTrust@FloridaDEP.gov 
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